AMSTERDAM – ABN Amro is opgedoken in het onderzoeksrapport naar het faillissement van Lehman Brothers. De Nederlandse bank was betrokken bij de manipulatie van de boekhouding, zo schrijft het Financieele Dagblad maandag.

ABN Amro wordt genoemd als tegenpartij bij de ‘repo 105’-constructies, een boekhoudkundige truc waarmee Lehman een deel van de schuld aan het zicht onttrok.

Ook Mizuho, Barclays, UBS, Mitsubishi en KBC waren betrokken bij de constructies. ABN Amro kwam relatief laat aan boord. Pas toen het in 2008 steeds moeilijker werd om tegenpartijen te vinden voor de transacties, werd ABN Amro benaderd. Het betreffende onderdeel was toen al overgenomen door Royal Bank of Scotland (RBS).

Dubieus

Lehman’s methode werd van het begin af aan als dubieus beschouwd door advocatenfirma’s. De transacties vonden plaats via het in Londen gehuisveste onderdeel Lehman International. In de Britse hoofdstad is het financiële toezicht minder streng.

Het 2200 pagina’s tellende onderzoeksrapport van jurist Tony Valukas verscheen afgelopen vrijdag. Ook andere banken zouden volgens Valukas de boekhouding gemanipuleerd hebben, maar zijn er eerder mee gestopt.

‘Repo 105’ is een boekhoudkundige manoeuvre waarbij tijdelijk leningen en investeringen aan andere financiële instellingen worden verkocht om de balans op te schonen. Een korte periode later worden ze dan weer teruggekocht.