BRUSSEL - Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) en zijn collega's uit andere eurolanden bespreken maandag vanaf 17 uur in Brussel de situatie van het noodlijdende Griekenland.

Naar verwachting presenteert EU-commissaris Olli Rehn (Monetaire en Economische Zaken) een plan hoe de Grieken desgewenst hulp kunnen krijgen. Daarbij kan het gaan om miljardenleningen van of via de Europese Commissie.

Griekenland heeft nog geen hulp gevraagd, maar sluit niet uit dat het alsnog aanklopt in Brussel. Het land met de relatief hoogste schuld en begrotingstekort van de EU heeft de komende twee maanden voor 25 miljard euro aan leningen nodig.

Ingrijpen

Minister De Jager zegt dat hulp gepaard moet gaan met harde Griekse bezuinigingen. Als er hulp van buitenaf zou komen, kan dat wat Nederland betreft nooit in de plaats komen van hard en snel ingrijpen door de Grieken zelf, stelde De Jager eerder in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer wil dat er geen belastinggeld naar Griekenland gaat.

De ministers spreken maandagavond en dinsdag tevens over strengere regels voor hedgefunds, de EU-strategie voor meer banen in 2020 en de EU-begroting 2011.