De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher wil dat prostituees zich verplicht gaan inschrijven als ZZP-er. Asscher streeft naar veiligere ‘Wallen’. Dit om nare pooiers uit de rosse buurt te weren. Of dat gaat werken vraag ik me ten zeerste af, maar dit nieuwsbericht zette me aan het denken.

En nee, niet om politieke redenen, maar meer om het vak prostituee an sich en het begrip “pooier”. Met gevaar voor eigen leven durf ik de vergelijking te trekken tussen foute pooiers op de wallen en eigenaren van bedrijven met hardwerkende mensen die te weinig betaald krijgen en vaak met de hen niet toebehorende eer strijken.

Natuurlijk, geschikte pooiers en geschikte bedrijfseigenaren doen meer dan dat als het goed is. Zij zorgen (nogmaals, als het góed is) voor bescherming en verrichten de onderhandeling over de te leveren diensten. Veiligheid in ruil voor een fiks percentage van de omzet, maar daartegenover staat meestal weinig eigen inbreng. Er moet vaak koste wat het kost gewerkt worden, binnen maar soms ook buíten de persoonlijke grenzen.

Misschien durf ik wel zo ver te gaan dat veel ZZP-ers zich ooit, toen zij nog voor een baas werkten, behandeld voelden als een prostituee met een inhalige pooier. Veel werken, weinig verdienen en dansen naar de baas zijn pijpen (nee, dit is geen woordspeling, dank u).

Vrijheid
Het ZZP leven is soms heftig en veelal onzeker, maar biedt wel voordelen al startersaftrek en andere aftrekposten (wederom… dank u) en verschillende regelingen. Netwerkorganisaties te over, expertisefora, véél borrels en extra ondersteuning vanuit bijvoorbeeld de KvK. Hoe dan ook, ik denk dat de vrijheid ons ZZP'ers na aan het hart ligt, en dat gun ik de dames en heren werkzaam op de Wallen ook van harte.

Stiekem hoop ik, puur uit eigenbelang, dat deze regel doorgevoerd wordt: zo’n ZZP-netwerkborrel wordt vast een stuk interessanter met deze nieuwe branchegenoten aan onze zijde!

Sanne Nuij van Arnhem is directeur/ eigenaar van Plan T, een adviesbureau voor verandermanagement. Plan T biedt ook trainingen op het gebied van creativiteit en communicatie voor bedrijven én particulieren, alsmede coachingstrajecten.Voor meer informatie: http://www.plan-t.nl/