PARIJS - Een onderzoeksrapport naar de vele zelfmoordgevallen bij het Franse telecombedrijf France Télécom komt met zware verwijten tegen de voormalige concernleiding over de gang van zaken binnen het bedrijf.

De toenmalige topman Didier Lombard en twee andere bestuurders hebben het leven van de werknemers met hun bedrijfsbeleid in direct gevaar gebracht. Dit staat in het rapport van de arbeidsinspectie aan de justitiële autoriteiten, zo citeert dagblad Le Parisien uit het rapport.

Reactie

Op waarschuwingen van de vakbonden, bedrijfsartsen en ziekenfondsen is volledig ontoereikend gereageerd, stelt de arbeidsinspectie. Sind 2008 beroofden meer dan dertig werknemers van France Télécom zich van het leven.

De ondernemingsraad van het bedrijf schreef de serie zelfdodingen toe aan onmenselijke arbeidsvoorwaarden en de vele overplaatsingen naar andere functies. De afgelopen jaren schrapte het telecombedrijf ook 22.000 banen.

Behoedzamer

De reeks zelfmoorden bij de telecomgigant bracht zelfs de Franse regering ertoe zich ermee te bemoeien. Die eiste van het concern dat het behoedzamer met zijn werknemers omgaat. Lombards positie bij het bedrijf raakte door de crisis ernstig verzwakt. Op 1 maart gaf hij de leiding van het bedrijf over aan Stéphane Richard. Lombard werkt nog wel bij het telecombedrijf.