De rol van de media blijft af en toe een vreemde. Zo werd na jaren van rol als medialieveling Jan des Bouvrie afgebrand alsof hij een zware crimineel was.

Terwijl hij, in het ergste geval, wat bonnen op een andere naam heeft gezet op verzoek van een vriend, en dan ook nog eens in een economische zware tijd. Nu wil ik natuurlijk dat iedereen zijn belasting gewoon betaalt maar ik gun Jan en zijn bedrijf het allerbeste na dit belachelijke mediaoffensief.

Nu is alles in Amerika nog veel gekker. Een aantal jaren geleden zagen we de Simpson-achtervolging live op televisie, maar ondanks alle overtredingen die hij live beging werd hij vrijgesproken van een moord.

Toyota

Of hij nog wel boetes voor te hard rijden heeft gekregen weet ik niet. Nu kan je de laatste tijd sowieso te hard rijden in de VS zonder boete, als je maar een Toyota hebt en zegt dat je gas blijft hangen. Toen dat gebeurde ging dinsdag zelfs CNBC live met een helikopter over naar de plek des onheils.

Ja, daar stond een Prius midden op de weg met pech…oooo wat erg. Het pechgeval bleek koersgevoelige informatie voor de Amerikaanse en Japanse automobielaandelen. Het wordt dus waarschijnlijk zo dat de AFM met de ANWB mee op pad gaat om zo de overdracht van koersgevoelige informatie in goede banen te leiden.

Zout

Wat de kijkers vaak vergeten is de vraag wie er voordeel heeft van deze actie. Want een actie tegen, in dit geval, Japanse auto’s is natuurlijk heel voordelig voor de Amerikaanse autoindustrie. Alle recall acties van Ford en de andere Amerikaanse merken kregen minder aandacht dan de problemen van de Japanner.

Zoals Robert de Niro in de onvergetelijke scene van de American Car salesman zei tegen de rijder van een Lexus: don't forget about Pearl Harbor.

Wij leren hieruit dat we de media met een korreltje zout moeten nemen.

Cees Smit is algemeen directeur van de Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.