AMSTERDAM - Ook al hebben bedrijven en instellingen nauwelijks vacatures, toch vinden zij het belangrijk om een wervende stand te hebben op de Nationale Carrièrebeurs. ''Als wij dat niet doen, schaadt dat ons imago'', zegt een woordvoerster van Werken bij het Rijk.

Vrijdag en zaterdag brengen naar verwachting 40.000 tot 50.000 jonge mensen die aan het begin van hun loopbaan staan een bezoek aan de carrièrebeurs in de Rai in Amsterdam.

Sinds een flink aantal jaren geldt deze beurs, waar zo'n tweehonderd bedrijven zichzelf presenteren, als de grootste in haar soort in Nederland.

Imago

Bij het Rijk zijn op het moment maar weinig vacatures. De stand is dit jaar dan ook soberder dan vorig jaar. Volgens een woordvoerster blijkt uit onderzoek dat mensen een ''grijs en grauw imago'' van de overheid krijgen, als er niet geïnvesteerd wordt in evenementen als de carrièrebeurs.

''Elke topwerkgever blijft zelfs in slechte tijden talentvolle mensen zoeken'', stelt organisator Geert Nab. Al merkt Nab wel dat de arbeidsmarkt weer aantrekt. ''De bedrijven die hier aanwezig zijn, hebben in totaal ongeveer zevenduizend vacatures.''

Philips

Bij Philips in Nederland zijn op het moment zo'n tweehonderd vacatures. ''De crisis ligt een beetje achter ons'', aldus een medewerker van het elektronicaconcern. De multinational richt zich op de beurs met name op talentvolle academici. Net als veel andere bedrijven, hoopt het via een speciaal programma voor toptalenten 'high potentials' te werven. Dit jaar is Philips vooral geïnteresseerd in academici uit China en Indonesië, die aan Nederlandse universiteiten studeren.

Voor de laatste keer is de naam van Fortis op de carrièrebeurs te zien is. Standmedewerkers hebben een groot zebrapad uitgerold naar buurman ABN Amro, als symbool voor de samenvoeging van de banken. Net als heel veel andere bedrijven, probeert de bank mensen te werven voor een traineeship.

Gesprek

''Als je niet weet wat voor carrière je ongeveer wilt, dan is het lastig om wijzer te worden van deze beurs'', zegt een twintiger uit Amsterdam die net zijn studie communicatie heeft afgerond. ''Als je met heel veel mensen bij een stand moet dringen, dan is een serieus gesprek niet te doen.''

Bij een grote stand van de Koninklijke Marine vertelt een voorlichter dat hij juist wel veel serieuze gesprekken voert. ''Dit vak heeft een enorme impact op je persoonlijke leven. Als je bij de marine werkt, ben je erg veel weg van huis.'' Veel jonge mensen gaan lichtjes om met deze kennis. ''Maar dan zeg ik dat zij dit toch echt goed met hun partner moeten overleggen.''

De carrièrebeurs wordt dit jaar voor de dertiende keer gehouden en richt zich op mbo' ers, hbo'ers en academici. Generaal Peter van Uhm, commandant der strijdkrachten, opende de beurs vrijdagochtend samen met tv-presentatrice Nicolette van Dam.