AMSTERDAM - Google, Facebook en diverse andere internetbedrijven zijn "zwaar teleurgesteld" in het Britse voornemen om providers te dwingen bepaalde websites te blokkeren.

In een open brief in de Financial Times, die is ondertekend door onder meer Orange, Facebook, Virgin Media, Google, eBay, BT, Yahoo, wordt kritiek geuit op Amendement 120A, dat rechters volmacht geeft om isp's tot filteren te dwingen. Ze vinden het amendement een bedreiging van "de vrijheid van meningsuiting en het open internet".

Het amendement is een toevoeging aan de Digital Economy Bill, dat onder meer moet leiden tot een betere aanpak van illegaal filesharen. Ook op andere maatregelen in het pakket is veel kritiek geweest, zoals de clausele die de Britse regering extra bevoegdheden geeft om de copyrightwet aan te passen.

Haast

Naast ethische bezwaren vinden de ondertekenaars ook dat het amendement haastig en slorig is samengesteld. "Er zijn talloze juridische, technische en praktische zaken die uitgezocht moeten worden voordat dit voorstel overwogen kan worden als een proportionele en noodzakelijke optie."

Ze denken dat de maatregel een negatieve impact zal hebben op het e-commerce klimaat in Groot-Brittannië.