ATHENE - De grote bezuinigingsoperatie die Griekenland wil doorvoeren om het overheidstekort terug te dringen, leidt op korte termijn tot een verdere achteruitgang van de economie.

Dat zei de president van de Griekse centrale bank, George Provopoulos, in een vrijdag gepubliceerd interview met persbureau Reuters.

Volgens Provopoulos krimpt de Griekse economie dit jaar met 2 procent. Dat is aanzienlijk meer dan de achteruitgang van 0,3 procent die de Griekse regering tot nu toe voorspelde. Volgens de topman van de Griekse centrale bank is een grotere krimp echter onvermijdelijk gezien de forse bezuinigingen die worden doorgevoerd.

Groei

Hij toonde zich echter optimistisch over de effecten van de hervormingen op lange termijn. ''De bezuinigingen creëren de voorwaarden voor duurzame groei in de toekomst, iets wat zonder de maatregelen niet mogelijk zou zijn.''

De Griekse economie kromp afgelopen jaar ook al met 2 procent. In de afgelopen maanden kwam het land zwaar onder vuur te liggen omdat de staatsschuld en het overheidstekort veel groter bleken te zijn dan eerder werd gerapporteerd.

Gat

De regering heeft toegezegd het gat op de begroting dit jaar terug te brengen van 12,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) tot 8,7 procent. Volgens Provopoulos zullen de aangekondigde maatregelen helpen om het vertrouwen van de financiële markten te herwinnen.

''Als de maatregelen vruchten beginnen af te werpen, zullen de kredietbeoordelaars ons gunstiger beoordelen. Dat is een kwestie van enkele kwartalen, of mogelijk slechts maanden.''

Al het nieuws rond Griekenland