LONDEN - De oudste single malt whisky is 70 jaar oud en werd donderdagavond gepresenteerd in het Schotse Edinburgh. Liefhebbers moeten diep in de buidel tasten om de drank te proeven, want de 54 flessen van 0,7 liter kosten per stuk 11.000 euro, wat neerkomt op meer dan 400 euro per slokje.

De 162 flesjes van 0,2 liter moeten ieder 2750 euro opleveren, meldden Britse media vrijdag.

Op 15 oktober 1938 stond John Urquhart aan de wieg van de Mortlach 70 Years Old Speyside Single Malt Whisky. De whisky rijpte in een Spaanse eikenhouten sherryvat en de achterkleinkinderen van Urquhart, die net als eerdere generaties whisky maken, besloten de whisky te bottelen in speciaal ontworpen flessen in de vorm van een druppel met zilveren dop.

Verfijnd

Een Britse expert bejubelde de smaak en noemde de whisky een ,,verfijnde, frisse, dynamische, fruitige whisky, met ongewone eigenschappen als wasachtig en rokerig''. De whiskymakers hebben een fles van de bijzondere drank aan de Britse koningin Elisabeth aangeboden.

Ze bedankte voor het aanbod en verzocht de makers het exemplaar tentoon te stellen in het nationale museum van Schotland.

Eerder gold een 64-jaar oude Glenfiddich als oudste whisky ter wereld.