AMSTERDAM – De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, wil landen uit de eurozone kunnen zetten als zij zich niet houden aan de afspraken van het Stabiliteitspact.

Dit schrijft hij in een opinieartikel in de Duitse Financial Times. Volgens Schäuble is het oneerlijk dat een euroland zichzelf wel vrijwillig terug kan trekken uit de euro, maar andere lidstaten dit niet kunnen afdwingen bij niet functioneren.

Hij doelt hiermee op een situatie zoals nu in Griekenland is ontstaan. Dit Zuid-Europese land heeft momenteel een veel hoger begrotingstekort dan toegestaan volgens Europese afspraken. Dit heeft een direct effect op de waarde van de euro.

Duitsland

In het Stabiliteits- en Groeipact is afgesproken dat dit tekort niet meer dan 3 procent van het Bruto Binnenlands Product (bbp) mag bedragen. In het verleden hebben ook Duitsland en Frankrijk deze grens overschreden.

Volgens Schäuble ontbreekt het de Europese Commissie aan goede op te leggen sancties. Zo vindt hij dat strafmaatregelen alleen geloofwaardig zijn als er ook een ultieme sanctie is: het uitsluiten van een land binnen de eurozone.

Een land kan volgens de minister van Financiën in een dergelijk geval wel lid blijven van de Europese Unie, maar mag dan niet langer de euro als valuta voeren.