LUXEMBURG - De industriële sector in de eurozone heeft de productie in januari flink opgevoerd ten opzichte van december. Dat bleek uit vrijdag bekendgemaakte cijfers van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat.

De productie steeg met 1,7 procent na een herziene stijging van 0,6 procent op maandbasis in december, vooral dankzij een stijging van 2,6 procent in energie en 2 procent in duurzame goederen. De toename in januari was de sterkste ooit. De productiecijfers worden sinds januari 1990 geregistreerd.

De productie was bovendien flink hoger dan verwacht. Analisten voorzagen een stijging van 0,7 procent in januari, na een aanvankelijk gemelde daling van 1,7 procent in december.

Herstel

''De scherpe stijging in januari bevestigt dat het herstel van de productiesector nog altijd springlevend is'', aldus analist Martin van Vliet van ING. Hij verwacht dat de productiegroei in het eerste kwartaal van dit jaar nog hoger zal zijn dan de 1,9 procent in het vierde kwartaal.

''Zelfs als de cijfers over februari en maart onveranderd zijn, komt de groei uit op 2,5 procent.''

Halffabrikaten

Ook op jaarbasis deed de industrie het veel beter. De productie steeg met 1,4 procent ten opzichte van januari 2009, na een herziene daling van 4,1 procent in december. Het is het eerste positieve cijfer sinds april 2008.

De toename op jaarbasis was vooral te danken aan een stijging van 4,2 procent in de productie van halffabrikaten. Analisten rekenden op een daling van 1,9 procent in januari, na een eerder gerapporteerde daling van 5 procent in december.