ROTTERDAM - Baggeraar Van Oord verwacht dat 2010 een lastiger jaar wordt dan 2009. Wel heeft het bedrijf vertrouwen in de toekomst dankzij kansen in nieuwe markten als windmolenparken op zee en in bestaande segmenten als dienstverlening aan de offshore-industrie.

Dat zei het bedrijf donderdag bij de presentatie van de resultaten over 2009.

De baggeraar ziet in grote delen van de wereld een stagnerende groei. ''Onze industrie is laat-cyclisch'', aldus Van Oord, dat daarmee aangeeft dat de gevolgen van veranderende economische omstandigheden zich later aandienen dan in andere sectoren.

Opdrachten

Het bedrijf verwacht dat er minder nieuwe opdrachten in de markt komen en geeft nog geen omzet- en winstverwachting voor dit jaar. Van Oord had aan het eind van 2009 nog voor 1,77 miljard euro aan opdrachten in de boeken, een fractie minder dan de 1,79 miljard euro eind 2008.

Van Oord, dat samen met branchegenoot Boskalis tot de wereldtop behoort, haalde vorig jaar een nettowinst van 120 miljoen euro. In 2008 bleef onder de streep 165 miljoen euro over. De omzet daalde tot 1,4 miljard euro van bijna 1,9 miljard euro een jaar eerder.

Dubai

Van Oord kende gouden jaren in het Midden-Oosten en werd vooral bekend door het opspuiten van eilanden voor de kust van Dubai. Door het wegvallen van opdrachten in de regio, vanaf eind 2008, moest het bedrijf elders op zoek naar werk. Dat werd vorig jaar vooral gevonden in Nederland, Brazilië, Nigeria en India.

Zo is Van Oord betrokken bij de aanleg van de tweede Maasvlakte en diverse projecten op het gebied van kustbescherming. In Brazilië en India gaat het vooral om de aanleg en het onderhoud van havens, terwijl het in Nigeria onder meer draait om diensten aan de grootschalige olie- en gasindustrie.