AMSTERDAM - De iPad van Apple is pas de eerste van zo'n vijftig tabletcomputers die later dit jaar op de markt zullen komen, zo voorspelt de Amerikaanse chipmaker ARM.

"De eerste tablets verschijnen in het tweede kwartaal", zo tekende Computerworld tijdens een persconferentie op uit de mond van Roy Chen, de directeur van ARM's mobiele divisie. "De rest volgt in het derde en vierde kwartaal."

Chen noemde geen namen van producenten, aangezien dat zijn eigen klanten zijn.

iPhone

Wel zullen volgens hem de tien grootste mobiele telecomaanbieders van de wereld dit jaar allemaal een tablet lanceren. ARM maakt onder meer de processor van de iPhone, en hoopt nog veel meer chips te gaan verkopen voor een immer groeiende hoeveelheid geavanceerde mobiele telefoons en computers.

PC-bouwers HP (met de 'Slate') en Dell (de 'Streak') beloven al langere tijd een eigen tabletcomputer, evenals LG, Google, Toshiba en Sony. Ook bij Microsoft blijft het voorlopig bij plannen. Het concern uit Seattle zegt al een tijdje te werken aan de Courier, die mogelijk wordt uitgerust met twee schermen.

Gat

Zo’n platte computer met een aanraakscherm zou het 'gat' tussen laptops en mobiele telefoons opvullen. Tot op heden draaide elke tablet echter uit op een deceptie voor de producenten die zich eraan waagden.

De iPad wordt, met zijn op de iPhone gebaseerde, aangepaste besturingssysteem, meer succes toegedicht. De gadget is vanaf 1 april te koop in de VS.