ROME - Ondernemers in Italië blijken honderden escortdames te hebben geregeld en betaald voor hoge overheidsfunctionarissen, in ruil voor bouwvergunningen.

Dat heeft een grootschalig onderzoek naar fraude rond de voorbereidingen van de G8-top vorig jaar naar buiten gebracht, zo meldden Italiaanse media donderdag.

Het zou gaan om een groep van 350 prostituees, die gemiddeld 600 euro rekenden voor een ontmoeting.

Fraude

Het zogenoemde G8-onderzoek, dat nog steeds loopt, werd ingesteld omdat op grote schaal gefraudeerd zou zijn met bouwvergunningen bij de voorbereidingen voor de bijeenkomst van de belangrijkste industrielanden. Die was gepland op een eiland bij Sardinië.

De voorbereidingen kostten ruim 300 miljoen euro, maar de top werd verplaatst naar L'Aquila in Midden-Italië, dat kort daarvoor was getroffen door een aardbeving.

Sinds het G8-onderzoek is gestart, schrijven Italiaanse media er volop over. Afgetapte telefoongesprekken tussen de corrupte politici en ambtenaren werden bijvoorbeeld volledig gepubliceerd in de media. Ook een naaste medewerker van premier Silvio Berlusconi, Guido Bertolaso, is beschuldigd van corruptie.