GENEVE/LONDEN - De Britse bank HSBC is in grote verlegenheid gebracht door een omvangrijke diefstal van gegevens van rijke klanten bij zijn Zwitserse vestiging.

Naar nu blijkt heeft een voormalige IT-medewerker drie jaar geleden de bankrekeningen van 24.000 klanten ingezien. De gegevens zouden deels zijn doorgespeeld naar de Franse belastingdienst.

HSBC bood donderdag zijn excuses aan. In december was al gebleken dat er sprake was van diefstal, maar de bank verklaarde toen dat ''minder dan tien klanten'' daardoor waren getroffen. Van de 24.000 klanten zijn er de afgelopen jaren al negenduizend van bank veranderd.

Spanning

De affaire leidde eind vorig jaar tot spanningen tussen Frankrijk en Zwitserland. De Franse belastingdienst gebruikte de informatie om belastingontduiking via geheime rekeningen in Zwitserland op te sporen.

Beide landen hebben inmiddels hun ruzie bijgelegd. Frankrijk heeft kopieën van de gestolen informatie teruggestuurd en heeft verzekerd dat de gegevens niet aan andere landen worden verstrekt.

HSBC erkende donderdag, na inzage van de gegevens, dat niet alleen bankgegevens van Franse klanten zijn gestolen door de computerspecialist.