AMSTERDAM - Ruim 15 miljoen euro van de ingelegde Palm Invest-gelden zijn overgeboekt naar Dubai.

Een aanzienlijk deel van het geld is niet gebruikt voor de aankoop van vastgoed, maar om voertuigen, een boot en persoonlijke schuld van hoofdverdachte Remco V. te betalen.

Dat blijkt uit het tweede faillissementsverslag van curator Evert Baart van Van Diepen Van der Kroef Advocaten, dat woensdag is gepubliceerd.

Ook zijn ''aanzienlijke bedragen'' overgeboekt naar rekeningen in Monaco. Palm Invest ging in november failliet. Obligatiehouders hebben volgens de curator ruim 27 miljoen euro ingelegd.

Verkoop

Volgens Baart is begonnen met de verkoop van vermogen om geld terug te kunnen betalen aan schuldeisers. Het betreft onder meer twee villa's in het Gooi, op naam van de vennootschap Palm Invest.

Over de verkoop wordt regelmatig overlegd met de hoofdverdachten in de fraudezaak rond Palm Invest, Remco V. en Danny K.

Vastgoed

De curator stelt dat in januari 2008 de waarde van vastgoedbezittingen ruim 6,5 miljoen euro bedroeg. De rest van het ingelegde geld lijkt te zijn aangewend voor ,,andere bestedingen dan de aankoop van vastgoed''.

Toen de curator dit voorhield aan V. en K. stelden zij dat ongeveer 7 miljoen euro is opgegaan aan kosten. De curator onderzoekt dit nog. Volgens Baart moet van ongeveer 15 miljoen euro de bestemming nog worden verklaard.

Monaco

Voor het deze week gepubliceerde verslag heeft de curator ook onderzoek gedaan in Dubai. Uit de bankadministratie is volgens de curator gebleken dat bestuurder Bart D. via de rekening in Dubai aanzienlijke bedragen heeft ontvangen. Buiten Nederland worden verder zaken in Monaco en Frankrijk onder de loep genomen.

Aanstaande maandag begint de rechtszaak tegen Palm Invest. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de verdachten onder meer van verduistering van miljoenen euro's van investeerders en witwassen van crimineel geld.