AMSTERDAM – De rijkste persoon op aarde is een Mexicaan, de telecomondernemer Carlos Slim Helu. Bill Gates is dus verdreven van de eerste plaats op de rijkenlijst van zakenblad Forbes.

Door Belegger.nl

Slim Helu bezit 53,5 miljard dollar, onder andere via zijn bedrijf Telmex. Een jaar geleden stond hij nog op de derde plek.

De 70-jarige Slim is al zestig jaar actief als zakenman: Als jongen van tien verkocht hij al dranken en snacks aan zijn eigen familie. Nu behoren tot zijn imperium naast telefoonbedrijf Telmex ook warenhuizen, hotels, restaurants, een bank en een oliebedrijf.

New York Times

Ook is hij aandeelhouder van de Amerikaanse krant The New York Times. Slim rookt sigaren, maar houdt er verder een sobere levensstijl op na. Hij rijdt in een oude Mercedes, maar doet niet aan jachten en privéjets, zoals andere leden van de Mexicaanse elite.

Gates staat met 500 miljoen dollar op de tweede plek, terwijl superinvesteerder Warren Buffett de derde positie vult met 47 miljard dollar. De rijkste Europeaan is de Fransman Bernard Arnault van LVMH. Hij heeft 27,5 miljard dollar en staat op de zevende plaats.

Nieuw

Het is overigens voor het eerst in zestien jaar tijd dat er geen Amerikaan op de eerste positie van de Richest People List staat. In de lijst zijn 1.011 mensen opgenomen, waarvan 97 nieuwe miljardairs.

Opvallend is dat van de al genoemde 97 nieuwe miljardairs, er 62 uit Azië komen. Volgens Matthew Miller van Forbes, tekent dit de kracht van de opkomende economieën, zo stelt hij tegenover diverse persbureaus.

Overigens is Marc Zuckerberg, de eigenaar van Facebook, met 25 jaar de jongste miljardair op de lijst. Nederlandse inbreng is er van Charlène de Carvalho-Heineken, Frits Goldschmeding, John de Mol, Ralph Sonnenberg en Joop van den Ende.