DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat alle onderzoeken, beoordelingen en herbeoordelingen over de rol van Gerrit Zalm bij DSB Bank zo snel mogelijk openbaar worden.

Dat bleek woensdag tijdens een debat met demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Volgens PvdA-Kamerlid Paul Tang moet een bestuurder in de financiële sector in de toekomst het vertrouwen van beide toezichthouders hebben. Dat zijn De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Vorige week bleek dat de AFM negatief was over Zalm en vindt dat hij beter kan opstappen als topman van ABN Amro. Minister De Jager steunde DNB, die vindt dat Zalm wel kan aanblijven.

Twijfel

De PvdA stelt dat de twijfel over het werk van Zalm als financieel directeur bij DSB Bank niet is weggenomen. Twijfel over de toezichthouders is bovendien gevoed door de onafhankelijke herbeoordeling van de onderzoeken door professor Michiel Scheltema.

Volgens Tang had dat nooit mogen gebeuren en had minister De Jager het moeten voorkomen. ''Waarom heeft u dit laten gebeuren, waar is de regie?'', vroeg Tang aan De Jager.

De SP stelde vorige week al dat de positie van Zalm onhoudbaar is geworden. Dat de leidende toezichthouder DNB positief over Zalm oordeelt, is voor de socialisten niet voldoende.

Onderbouwd

Het CDA schaart zich achter Scheltema, die het oordeel van de AFM over Zalm als onvoldoende onderbouwd kenschetste. ''Die conclusie liegt er niet om'', stelde CDA-Kamerlid Elly Blanksma. Ze wil van De Jager weten hoe de AFM in de toekomst in soortgelijke situaties zal handelen.

De VVD vindt het onterecht dat er nog twijfel wordt gezaaid over de betrouwbaarheid van het onafhankelijke oordeel van Scheltema.

''Daar moeten we ons achter scharen'', aldus VVD-Kamerlid Frans Weekers. Hij vreest dat niemand zich meer voor dit soort klussen zal willen lenen, als de Kamer al het onderzoek weer zou willen overdoen.

De Jager antwoordt de Kamer later woensdagavond.