UTRECHT - Advocaat Adriaan de Gier gaat binnenkort een claim indienen tegen het Belgische Fortis. Dit zei hij woensdag naar aanleiding van de boetes die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Fortis heeft opgelegd voor onder andere marktmanipulatie.

''De AFM heeft vastgesteld dat Fortis uitlatingen heeft gedaan die niet klopten'', zei De Gier. Behalve tegen de beursgenoteerde onderneming, is de claim ook gericht tegen de toenmalige bestuurders van Fortis. De Gier en gedupeerde aandeelhouders, verenigd in de stichting FortisEffect, verwijten de bestuurders ook mismanagement rond de aankoop van ABN Amro.

Beleggers die in 2007 en 2008 aandelen Fortis hadden, kunnen zich zonder grote kosten te maken aansluiten bij de claim. Er is een partij gevonden die de financiering van de procedure voor zijn rekening neemt.

De advocaat heeft namens de stichting FortisEffect al een zaak aangespannen tegen de Nederlandse staat. Het doel hiervan is om schade te verhalen die aandeelhouders hebben geleden bij de ontmanteling van Fortis op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008. FortisEffect is verder partij bij een zaak in de Verenigde Staten en een strafonderzoek in België.