Arseus is een degelijk groeiaandeel voor de lange termijn. Spectaculaire koersuitslagen hoeft u niet te verwachten.

Door Leon Hillen | Vermogensvisie. In samenwerking met Belegger.nl

Eerst ga ik wat dieper in op het bedrijf. Arseus levert producten, diensten en concepten aan professionals en instellingen in de gezondheidszorg in Europa. Het bedrijf richt zich hierbij op apothekers, tandheelkundige producten, medische & chirurgische producten alsmede medische IT-oplossingen.

Stijging

De onderneming is sinds 5 oktober 2007 genoteerd aan Euronext Brussel en Euronext Amsterdam nadat het is afgesplitst van Omega Pharma. De recente jaren, economisch gezien toch niet de meest makkelijke, is de omzet gestaag maar indrukwekkend gestegen van 278 miljoen euro in 2006 tot 393 miljoen euro in 2009.

De winst is in die periode gestegen van ruim 12 miljoen euro naar 19,6 miljoen euro in 2009. Enkel 2008 liet een trendbreuk zien met een winstdaling, maar dat is geen schande gezien de wereldwijde ontwikkelingen dat jaar.

Per aandeel komt de winst uit op 0,65 euro per aandeel tegen 0,48 euro een jaar geleden. Het dividend is vastgesteld op 0,36 euro wat neerkomt op 4 procent extra rendement. Ook de balanspositie is gezond, met een eigen vermogen dat ruim 196 miljoen euro bedraagt ofwel zo’n 6,50 euro per aandeel.

Aankopen

De solvabiliteit komt dan uit op ruim 40 procent, waar wel een post immateriële vaste activa tegenover staat door enkele acquisities in de jaren 2006-2008. Acquisities die door het degelijke karakter ervan geen gevaar vormen voor de balanspositie.

Van de aandelen is inmiddels meer dan de helft vrij verhandelbaar. Vanuit het eigenaarschap uit de Omega Pharma periode resteert nog een ruim 11 procent belang van Mark Coucke die dit recent nog heeft afgebouwd. Ook Fortis Investment en EnHold hebben met respectievelijk 8,8 procent en 25 procent nog een fors deel van de totaal ruim 31 miljoen uitstaande aandelen Arseus.

Koersgrafiek

Arseus kent nog geen lange beursgeschiedenis, maar heeft in de 2,5 jaar tijd sinds het is afgesplitst van Omega Pharma in koers netto weinig laten zien. Wat een zeer redelijke prestatie is afgezet tegen het beursgemiddelde dat in die tijd gedaald is.

koers arseus leon hillen

Ook bij Arseus zien we het effect van het beursjaar 2008 terug in de grafiek, alsmede het herstel vanaf maart 2009. Nu is de koers bijna terug bij het begin, maar wordt nog geen recht gedaan aan de flinke sprong die het bedrijf operationeel heeft gemaakt. Sinds 2006 is de omzet met meer dan een derde gestegen en de nettowinst met meer dan 50 procent.

Steun

Het koersverloop van het laatste jaar laat zich steunen door een recht oplopende lijn welke de koers, operationele tegenslagen of beurscrashes daargelaten, verder richting 10 euro zullen laten klimmen in de loop van dit jaar.

En als Arseus de status van degelijk groeiaandeel kan vasthouden, is 12 euro een redelijk doel voor 2011. Waarbij het dividend voor een extra rendement van circa 4 procent op jaarbasis zorgt. Niet het meest spectaculaire aandeel wellicht, maar wel een stabiele component binnen een portefeuille die niet snel een gevaar zal vormen voor uw nachtrust.

Rustig

Arseus is een degelijk, rustig groeiaandeel en geschikt voor opname in portefeuille als u nog geen soortgelijk aandeel als Omega Pharma of Mediq bezit. Beide laatstgenoemde waren al eens twee stockpicks van mij op VermogensVisie.

Als ik u vertel dat OmegaPharma sinds opname op een koersrendement van bijna 40 procent staat terwijl in de tussentijd de beurscrash van 2008 is overleefd, dan laat dit wel zien dat dergelijke aandelen behoorlijk crash- en recessieproof zijn.

Mocht de koers van Arseus om wat voor reden dan ook onder 8 euro zakken is het aandeel zonder omwegen koopwaardig. Spectaculaire koerssprongen hoeft u bij dit aandeel niet te verwachten. Een rustige belegging die op lange termijn de zekerheid van dividendrendement aan een hoge kans op koersrendement koppelt is het wel.

Leon Hillen is een 'selfmade' beursdeskundige en expert op het gebied van stockpicking. Volg hem ook via Twitter.com/leonhillen