AMSTERDAM - De naam Fortis verdwijnt niet alleen in Nederland, maar ook in andere markten. De Belgische verzekeraar Fortis wijzigt zijn naam in Ageas.

Dat maakte de financiële dienstverlener, een jaar na de ontmanteling van het concern, woensdag bij de publicatie van de jaarcijfers bekend.

De financiële groep, die een verzekeraar werd na de splitsing, boekte een nettowinst van 1,2 miljard euro. Dat kwam overeen met de verwachting van analisten. In 2008 ging het nog om een verlies van 28 miljard euro.

Hoofdletter

De naam wordt officieel niet met een hoofdletter geschreven. ''Dat is een bewuste keuze'', aldus de onderneming. ''We kennen ons vak, maar willen onze mening niet opdringen.'' Het ontbreken van de hoofdletter zou het eenheidsgevoel versterken.

De eerste letters (AG) verwijzen naar de oprichting van AG Leven in 1824. De EA staan voor Europa en Azië, de kernmarkten van de bank en AS staat voor het Engelse 'assurance' (verzekering), de kerntaak van het bedrijf. De nieuwe naam is zelfverzonnen en ''geeft aan wie we zijn, wat we doen en welke prioriteiten we leggen'', aldus de onderneming.

Actief

De verzekeraar is marktleider in België en de internationale tak is actief in Groot-Brittanië, Luxemburg, Portugal en Oost-Azië. De groep hoort bij de twintig grootste verzekeraars in de wereld.

Analisten reageerden positief op de cijfers van de verzekeraar. Royal Bank of Scotland en SNS Securities waren vooral te spreken over de zogeheten embedded value, de onderliggende en toekomstige waarde van het bedrijf. Beleggers zetten het aandeel bijna 2 procent hoger op 2,77 euro. Het concern gaat aandeelhouders dividend betalen van 8 eurocent.

Dinsdag werd al bekend dat het Nederlandse deel van Fortis vanaf 1 april overgaat in ABN Amro. De operatie moet al op 1 juli afgerond zijn.