BUSSUM - Ten minste vijfhonderd bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) krijgen vanaf 1 juli gratis de kans om via deskundig advies hun ''interne leercultuur'' te versterken.

Dat hebben demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) samen met voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland dinsdag bekendgemaakt. Ze deden dat op de conferentie 'Durf te investeren in leren' die werd gehouden in Bussum.

Doel van de stimuleringsmaatregel is dat mkb-bedrijven de mogelijkheden voor leren binnen hun onderneming verder ontwikkelen. ''Juist met het oog op langer doorwerken is investeren in kennis en vaardigheden cruciaal'', voorspelt Van Bijsterveldt. ''Zo houden we werknemers vitaal voor de arbeidsmarkt.''

Voordeel

Donner is het met haar eens en ziet nog een voordeel. ''Uit onderzoek blijkt dat werknemers die worden geschoold loyaler zijn naar hun bedrijf. Het mes snijdt dus aan twee kanten'', schetst de bewindsman.

De mkb-bedrijven krijgen tussen 1 juli en 31 december 2011 de kans om via advies hun leertraject te versterken. Voor het project is een bedrag van 5 miljoen euro uitgetrokken, dat wordt betaald door de twee deelnemende ministeries.