UTRECHT - De winst bij Strukton is vorig jaar vrijwel verschrompeld. Het bouw- en spoorbedrijf had vooral last van prijsdruk en minder werk bij zijn spooractiviteiten (Strukton Rail) in Nederland.

Bij de bouwdivisie leed het Utrechtse bedrijf flink verlies door voorzieningen voor claims uit eerder opgeleverde projecten.

De nettowinst daalde van 14,3 miljoen in 2008 tot 0,8 miljoen euro in 2009. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 13,2 miljoen euro, tegen 31,7 miljoen in 2008. De in oktober aangekondigde reorganisatie kostte Strukton 6 miljoen euro. Daarbovenop kwamen afschrijvingen en extra pensioenvoorzieningen, samen goed voor 5 miljoen euro.

Omzet

De omzet steeg wel, met 9,5 procent naar 1,4 miljard euro. Dit was vooral te danken aan een stijging van het aantal infrastructurele projecten en de internationale spooractiviteiten van Strukton.

Strukton legt dit jaar de prioriteit op verlaging van de kosten. Het bedrijf ziet in de markt voor bouw en in de Nederlandse spoormarkt voorlopig geen verbetering optreden en sluit verdere bezuinigingen niet uit. In oktober vorig jaar kondigde Strukton aan 350 van de in totaal zesduizend banen te zullen schrappen.

Toch ziet Strukton 2010 naar eigen zeggen met vertrouwen tegemoet. Het orderboek is met 1,9 miljard euro op het hoogste niveau ooit, vooral door het binnenhalen van een aantal grote infrastructurele projecten.