LUXEMBURG - De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat het idee voor een Europees Monetair Fonds moet worden gezien als een laatste redmiddel voor noodlijdende eurolanden.

Merkel verwacht niet dat een eventueel reddingsfonds de begrotingsdiscipline onder de EU-landen zou verslappen.

De bondskanselier zei dat dinsdag na een ontmoeting met de Luxemburgse premier en minister van Financiën Jean-Claude Juncker. Hij is ook voorzitter van de ministers van Financiën van de zestien eurolanden.

Voorstel

Het idee voor een Europees Monetair Fonds voor armlastige eurolanden kwam maandag in de openbaarheid. De Europese Commissie werkt aan een voorstel dat nog voor 1 juli af moet zijn.

Aanleiding is de situatie in Griekenland. Het land kampt met zulke schulden dat het nog slechts geld kan lenen tegen torenhoge rentetarieven. Merkel wees op de positieve ontwikkelingen in Griekenland.

Bezuinigingen

De regering is er recent in geslaagd succesvol geld te lenen en heeft forse bezuinigingen aangekondigd. ''Volgens mij heeft Griekenland geen financiële steun nodig'', zei Merkel, doelend op suggesties dat andere eurolanden zouden moeten bijspringen.

Juncker deelt deze opvatting. Volgens hem moet het nieuwe besparingsplan speculanten overtuigen dat Griekenland van zijn problemen kan herstellen.