AMSTERDAM - Bank en verzekeraar ING heeft vorig jaar voor de eerste keer bij meer fusies en overnames geadviseerd dan de zakenbanktak van Royal Bank of Scotland (RBS), die voorheen bij ABN Amro hoorde.

Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde jaarrapport van OverFusies.nl. ING adviseerde in 2009 bij 22 deals tegen 13 van RBS.

In de voorgaande jaren lagen de verhoudingen juist omgekeerd. In 2007 gaf ABN Amro bij twee keer zo veel fusies en overnames advies. In 2008, na de overname van ABN Amro en onder de vlag van RBS, ging het om drie keer zo veel deals.

Waarde

RBS wint wel van ING als het gaat om de totale waarde van de deals. De waarde van de fusies en overnames bedroeg voor RBS 12 miljard euro tegen bijna 11 miljard euro voor ING.

De verschuiving hangt samen met de strategie van de twee banken. RBS gaf kort na de overname aan zich te gaan richten op de honderd grootste bedrijven in Nederland. ING reageerde daarop met de ambitie het gat te vullen dat ontstond na de strategiewijziging van RBS.

Uitstroom

OverFusies.nl twijfelt of ING zijn positie kan vasthouden. In het rapport wordt gewezen op de grote uitstroom van adviseurs bij RBS na de strategiewijziging.

Meerdere dealmakers zijn bij ING terecht gekomen, maar veel adviseurs zijn voor zichzelf begonnen of overgestapt naar een concurrent. Bovendien werkt fusiebank ABN Amro/Fortis Bank aan een nieuwe zakenbank.

''De markt versnippert, juist terwijl het aantal deals al jaren daalt'', aldus manager Willem van Oosten van OverFusies.nl. ''Het is de vraag of iedereen een goede boterham kan verdienen.''