AMSTERDAM - Honderden schoonmakers demonstreren dinsdagmiddag op luchthaven Schiphol. Het gaat voor een deel om schoonmakers van de luchthaven zelf. Volgens een woordvoerder van Schiphol merken reizigers weinig van de actie, omdat er nog genoeg schoonmakers aan het werk zijn om de luchthaven schoon te houden.

De manifestatie begon om 13.00 uur en duurt twee uur. "Een staking van een aantal uren kan de luchthaven wel hebben", zegt de woordvoerder van Schiphol.

Volgens haar is de actiebereidheid niet groot. FNV-bestuurder Ron Meyer stelt echter dat 'een essentieel deel' van de schoonmakers van de luchthaven aan de actie deelneemt. Hoeveel het er precies zijn, is niet duidelijk. Op Schiphol werken zo' n duizend schoonmakers.

Waardering

De schoonmakers zeggen meer 'respect en waardering' voor hun werk te willen. Ze voerden de afgelopen twee weken al op verschillende plaatsen actie, zoals in treinen en kantoren. Zo ziet het Centraal Staton in Amsterdam er op sommige plekken uit alsof er oorlog is geweest.

De bonden en de schoonmaakbedrijven, steggelen al maanden over een nieuwe cao. Schiphol zegt het te betreuren dat de actie -zoals vaker gebeurde- weer op de luchthaven plaatsvindt. De luchthaven ziet zich niet als partij in de strijd.