AMSTERDAM - Het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika kan leiden tot fors hogere metaalprijzen omdat stroomtekorten kunnen ontstaan in Zuid-Afrikaanse mijnen en smelterijen. Daardoor kan de productie onder druk komen te staan, wat de prijzen opdrijft.

Dat blijkt uit een onderzoek van grondstoffenhandelaar ETF Securities. Door het extra elektriciteitsverbruik van stadions, hotels, restaurants en televisies zal het totale verbruik tijdens het WK veel hoger liggen dan normaal. Ook is het in juni en juli, wanneer het WK wordt gehouden, winter in Zuid-Afrika waardoor de vraag naar stroom toch al groter is.

Om de hogere vraag aan te kunnen, werkt Zuid-Afrika aan extra capaciteit door verouderde krachtcentrales op te knappen en nieuwe centrales te bouwen. Maar door geldgebrek heeft dit vertraging opgelopen en moesten projecten worden stopgezet.

Stroomtekort

Het staatsenergieconcern Eskom garandeert dat er voldoende stroom is voor het WK, maar in 2008 kampte Zuid-Afrika ook al met stroomtekorten. Daardoor moesten mijnen worden stilgelegd en de productie worden verlaagd. Het stroomtekort kwam onder meer door de slechte kwaliteit van steenkool en een gebrek aan kolen voor krachtcentrales en dat was nog in de zomerperiode.

De energiecrisis leidde toen tot een forse prijsstijging van metalen als platina, goud, palladium en chroom, waarvan de productie veel stroom nodig heeft. Zo sprong de platinaprijs van ruim 1700 dollar naar een recordniveau van bijna 2200 dollar (1530 euro).

Platina

Zuid-Afrika is goed voor 80 procent van de wereldwijde productie van platina. Platina wordt onder meer gebruikt in autokatalysatoren en in de industrie.

Ook de aluminiumsmelterijen van mijnbouwgigant BHP Billiton werden getroffen door stroomtekorten. De twee smelterijen van BHP in de provincie KwaZulu-Natal gebruiken op volle capaciteit meer elektriciteit dan de stad Johannesburg.