SHANGHAI - De autoverkopen in China zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, onder meer gestuwd door de stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid. De verkopen stegen in februari met 55 procent tot 942.900 bolides in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

China haalde vorig jaar de Verenigde Staten in als 's werelds grootste automarkt. In januari werden er nog ruim 1,3 miljoen auto's verkocht, een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

De verkopen kregen een extra stimulans door de weken voorafgaand aan de viering van het Chinees nieuwjaar op 14 februari en Chinezen massaal de showrooms bezochten.

Verkopen

''De verkopen in februari zijn nog steeds aardig solide gegeven de omstandigheden'', aldus een analist van IHS Global Insight tegen persbureau Reuters. ''Het is niet realistisch om elke maand een verdubbeling te verwachten.''

De wereldwijde auto-industrie kampt in de traditionele markten (VS, Europa) met teruglopende verkopen. Consumenten zijn door de economische crisis voorzichtiger geworden met grote uitgaven. Voor de grote Westerse en Japanse autofabrikanten wordt de Chinese markt steeds belangrijker.