BRUSSEL - EU-lidstaten die zich niet houden aan de economische afspraken die de unie maakt voor de lange termijn, moet bestraft kunnen worden. Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie de mogelijkheid daartoe onderzoekt.

De drie grootste fracties, de christendemocraten, socialisten en liberalen zullen woensdag voor een resolutie van deze strekking stemmen.

De Europese Commissie heeft vorige week haar economische strategie voor de komende tien jaar gepresenteerd. In de voorstellen, die later deze maand op een EU-top worden gesproken, staat onder meer dat Europeanen langer aan de slag moeten blijven en beter opgeleid moeten worden. Ook moet de armoede teruggedrongen worden.

Waarschuwen

Als lidstaten niet meewerken aan het halen van deze doelstellingen, kan de Europese Commissie ze waarschuwen. Maar sancties zijn in het plan van de Europese Commissie niet voorzien, liet voorzitter José Manuel Barroso bij de presentatie weten.

Maar het Europarlement wil dat EU-landen die er een potje van maken toch 'hardhandig' bij de les gehouden kunnen worden. De vrijblijvendheid van de afgelopen tien jaar heeft niet gewerkt, constateerde de liberale fractieleider Guy Verhofstadt dinsdag.

Aanpak

In 2000 maakten de EU-landen in Lissabon afspraken om van de Europese economie de krachtigste ter wereld te maken, maar in de praktijk kwam hiervan weinig terecht. ''Er is een veel hardere aanpak nodig. Landen financieel belonen als ze goed meewerken, is niet voldoende.''

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann drukt zich iets minder stellig uit, maar ze vindt dat de Europese Commissie sanctiemogelijkheden op zijn minst moet onderzoeken. Volgens haar valt er bijvoorbeeld aan te denken om landen EU-subsidies te onthouden als ze de afspraken niet nakomen.

Huidig EU-voorzitter Spanje opperde begin dit jaar ook sancties te hanteren in de economische toekomststrategie van de EU, maar het kreeg de handen daarvoor niet op elkaar bij de andere lidstaten.