DEN HAAG - De Haagse zakenbank NIBC heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 44 miljoen euro. In de tweede helft van 2009 was sprake van een winstverdubbeling ten opzichte van het eerste halfjaar. Dat heeft NIBC dinsdag voorbeurs bekendgemaakt.

In 2008 bedroeg de nettowinst 92 miljoen euro. Die winst werd echter meer dan geheel gerealiseerd in de eerste zes maanden van dat jaar, voor de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers.

In de tweede helft van 2008 boekte de bank een verlies van 17 miljoen euro. In de eerste helft van 2009 werd vervolgens 15 miljoen euro winst gehaald. In het afgelopen halfjaar bedroeg de winst 29 miljoen euro.

Heroriëntatie

''De stappen die wij in 2008 hebben genomen voor een heroriëntatie van onze activiteiten en om onze klanten centraal te stellen, werpen vruchten af'', aldus topman Jeroen Drost in een toelichting op de cijfers. ''Dit komt tot uiting in de financiële resultaten die wij in het tweede halfjaar van 2009 hebben gerealiseerd.''

De netto rentebaten in 2009 waren 72 miljoen euro. In 2008 was er sprake van een bedrag van 213 miljoen euro. De kosten werden in 2009 met 15 procent teruggebracht. In 2008 waren de kosten al met 14 procent verlaagd.

NIBC heeft verder in het vierde kwartaal een voorziening moeten nemen van 6 miljoen euro door het faillisement van DSB Bank.

Verwachtingen

Drost zei in een telefonische toelichting dat het te vroeg is om uitspraken te doen over de verwachting voor dit jaar. Volgens hem is het door de onzekere economische omstandigheden onmogelijk om een vooruitblik te geven.

NIBC werd als eerste Nederlandse bank hard geraakt door de crisis op de Amerikaanse woningmarkt. Een voorgenomen beursgang werd in 2007 afgeblazen. Vervolgens ging een geplande verkoop aan het IJslandse Kaupthing in 2008 ook niet door.

NIBC Holding, de moeder van NIBC, heeft vorig jaar een nettoverlies geboekt van 22 miljoen euro. Dat kwam vooral door afschrijvingen op een Amerikaanse portefeuille. NIBC verwacht geen grote afschrijvingen meer op de portefeuille, die eind 2009 een boekwaarde had van 104 miljoen euro.