AMSTERDAM - Het eerste ‘slimme’ energienet in Europa staat vanaf deze week in de Groningse wijk Hoogkerk. KEMA-directeur Pier Nabuurs verwacht naast energiebesparing ook een gedragsverandering. “Energie wordt voor het eerst leuk om mee bezig te zijn.”

De proeftuin in Groningen bestaat uit 25 huizen die met elkaar verbonden zijn met onder meer slimme energiemeters, zonnepanelen en warmtepompen.

Zo gaat de wasmachine pas aan als de elektriciteitsprijs het laagst is, zoals wanneer er een overschot aan zonne-energie beschikbaar is. Samen vormen deze woningen zo een virtuele energiecentrale.

Handel

Energieadviesbureau KEMA lanceerde het project in opdracht van de Europese Unie. Directeur Pier Nabuurs is er van overtuigd dat energiemanagement leuk wordt, als gebruikers precies kunnen zien wanneer energie het goedkoopst is. En als ze zelf in energie kunnen gaan handelen.

“Je kunt straks je zelf opgewekte energie tegen een gunstige prijs aan je tante verkopen”, aldus Nabuurs. “Het is een beetje zoals met internet”, zegt hij. “Dat werd ook pas leuk toen mensen zelf content gingen generen.”

Verbruik

Nabuurs verwacht dat de gebruikers van het slimme net in Hoogkerk maximaal 20 procent minder energie zullen verbruiken. “Als je weet dat een was draaien even heel duur is, omdat het aanbod beperkt is door bijvoorbeeld een windstille dag, dan is het handiger om toch maar met de hand af te wassen. Als je dan toch wil afwassen dan kan dat, maar dan betaal je er ook bewust voor." 

Met behulp van een weerstation moeten mensen hun verbruik kunnen aanpassen aan de beschikbaarheid van zonne- en windenergie. De volgende stap is het uitbreiden van ‘smart grids’ naar bestaande bebouwing. Nabuurs: “Bij nieuwbouw is het veel makkelijker om alle techniek in te bouwen.”