AMSTELVEEN - Bedrijven uit opkomende economieën zoals India en China hebben in de tweede helft van 2009 meer overnames in de westerse markt verricht. Dit bleek maandag uit een rapport van accountants- en adviesbureau KPMG.

Het gaat om 102 transacties tegen 78 in de eerste helft van 2009. Het onderzoeksbureau bekeek alle overnames en fusies in twaalf ontwikkelde en in elf opkomende landen.

KPMG partner Gopal Ramanathan verwacht dat het aantal overnames vanuit opkomende markten verder gaat toenemen. Met name Chinese bedrijven tonen veel belangstelling voor westerse overnames. Ook het Midden-Oosten zal kooplustiger worden wanneer de staatsfondsen de markt weer betreden, verklaarde hij.

Teruggang

Het aantal overnames door westerse bedrijven in opkomende economieën nam met bijna de helft af. In 2009 waren het er 475 tegen 843 in 2008. In 2008 namen bedrijven uit opkomende landen nog 305 bedrijven over. De teruggang van het aantal westerse overnames was in verhouding echter groter.

Nederland werd ook meegenomen in het onderzoek. In 2009 werden 19 Nederlandse bedrijven overgenomen door ondernemingen uit de opkomende markten. Andersom deden 44 Nederlandse bedrijven overnames in opkomende economieën.