BRUSSEL - De Europese Commissie werkt aan vergaande voorstellen voor een Europees Monetair Fonds (EMF). Zo'n miljardenfonds van eurolanden moet noodlijdende probleemlanden zoals Griekenland kunnen helpen.

Europees Commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) bespreekt het onderwerp dinsdag met andere EU-commissarissen, meldde zijn woordvoerder maandag. De woordvoerder kon nog geen details geven over de ideeën voor de Europese variant van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het IMF en wellicht later het EMF kan armlastige landen leningen en borgstellingen verstrekken. Er is nog wel veel discussie over de eventuele straffen voor eurolanden die de leningen niet terugbetalen. Volgens de Financial Times variëren de eventuele sancties van het verlies van EU-subsidies tot het verlies van stemrecht bij EU-beraad.

EMF

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble toonde zich zondag in een interview met de krant Welt am Sonntag voorstander van de oprichting van een EMF. ''We willen geen concurrent van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opzetten. Maar we hebben een instituut nodig dat toeziet op het evenwicht binnen de eurozone en dat vergelijkbare instrumenten heeft om in te grijpen'', aldus de minister. De Duitser zei samen te werken met Frankrijk.

De Europese Centrale Bank (ECB) reageerde maandag zeer negatief op het idee voor een Europees Monetair Fonds. Het plan is strijdig met EU-regels, nadelig voor landen met een solide begroting en stimuleert ruimhartige uitgaven, stelde ECB-bestuurslid Jürgen Stark tegen de Duitse krant Handelsblatt.

''Het zou het begin zijn van financiële afvlakking in Europa. Dat zou erg duur worden, de verkeerde impulsen geven en ten laste komen van de landen met een deugdelijke begroting'', zei Stark. Hij waarschuwde ook dat het publiek hierdoor de euro en de EU minder zal accepteren.