AMSTERDAM - Het is ''onzin'' om de beoordeling van oud-DSB-bestuurder Gerrit Zalm door de Autoriteit Financièle Markten (AFM) een blunder te noemen. Dit schrijven de bestuursleden van de AFM, Hans Hoogervorst, Theodoor Kockelkoren en Rene Maatman, maandag in het Financieele Dagblad.

FD-hoofdredacteur Ulko Jonker schreef zaterdag in een opinie-stuk dat het AFM drie blunders heeft begaan in de beoordeling van Zalm. Door Zalm geen wederhoor te bieden en door de beoordeling onvoldoende te onderbouwen zou de AFM in de fout zijn gegaan.

Verder zou de toezichthouder ''willens en wetens'' gebruik hebben gemaakt van het zware middel 'aanbeveling' in plaats van 'zienswijze' volgens Jonker.

DNB

De AFM-bestuurders wijzen erop dat het aan DNB was om hoor en wederhoor toe te passen, aangezien zij de leidende toezichthouder was. De aanbeveling om Zalm te ontslaan bij ABN Amro was volgens hen gebaseerd op het Wet Financieel Toezicht.

Over de vraag of het negatieve oordeel over Zalm voldoende onderbouwd was, zeggen Hoogervorst en collega's zich moeilijk in het openbaar te kunnen verantwoorden, aangezien de informatie over Zalms functioneren geheim is.

Docters van Leeuwen

Oud-AFM-topman Arthur Docters van Leeuwen nam het zondag in het tv-programma Buitenhof nog op voor zijn voormalige werkgever. Hij noemde het rapport van professor Michiel Scheltema over Zalm ''onevenwichtig, onjuist en pretentieus''.

Ex-minister van Financiën Zalm moest vanwege het faillissement van DSB, waar hij financieel directeur was, opnieuw beoordeeld worden als topman van een financiële instelling (ABN Amro).

De AFM vindt Zalm wegens zijn DSB-verleden ongeschikt, maar DNB ziet dit anders. Omdat ABN Amro een bank is, heeft DNB het laatste woord bij de beoordeling.