SCHIPHOL-OOST - Investeringsmaatschappij NG Aircraft is bezig met de ontwikkeling van een nieuw Fokker-vliegtuig, de Fokker 100 NG. De voorbereidingen hiervoor zijn al achttien maanden bezig. De eerste Fokker 100 NG kan in 2015 klaar zijn.

De ontwikkeling van het nieuwe vliegtuig kan een flinke impuls krijgen van toegezegde overheidssteun. Volgens Jaap Rosen Jacobson, eigenaar van NG Aircraft, heeft het ministerie van Economische Zaken een krediet beschikbaar gesteld van 20 miljoen euro. Alleen de Europese Commissie moet hiervoor nog toestemming geven. Rosen Jacobson verwacht deze in juni te krijgen.

De Fokker 100 NG (Next Generation) is gebaseerd op de structuur van de Fokker 100, maar dan uitgerust met onder andere de nieuwste motoren en elektronica. Het streven is om een vliegtuig te maken dat milieuvriendelijker is dan vergelijkbare toestellen met maximaal 120 stoelen. De Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker ging bijna veertien jaar geleden failliet.

Voorbereiding

Momenteel is NG Aircraft met 35 ingenieurs van vijf verschillende ingenieurskantoren en met het Nationaal- Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium bezig met voorbereidingen. Als 'Brussel' het groene licht geeft wordt het project echt gestart. Dan zal het aantal ingenieurs verdubbelen.

Het initiatief tot het bouwen van een nieuwe Fokker komt volgens NG Aircraft door ''aanhoudende vraag vanuit de markt''. Het bedrijf zegt een goede positie te kunnen innemen ten opzichte van concurrenten wegens ''aanzienlijk lagere ontwikkelingskosten en risico's''. Verder bestaat er al een organisatie die onderhoud pleegt aan zevenhonderd Fokker-vliegtuigen die momenteel in gebruik zijn.