AMSTERDAM - De beslaglegging op tegoeden van vermogensbeheerder Wijs & Oostveen is opgeheven. De rechtbank in Amsterdam heeft dit vrijdag bepaald in een kort geding dat de vermogensbeheerder had aangespannen tegen de Stichting Hulp Gedupeerden.

De stichting had eind vorig jaar namens een aantal beleggers Wijs & Oostveen aansprakelijk gesteld voor waardedalingen van beleggingsproducten van het failliette Lehman Brothers.

De beleggers die deze 'notes' bij de vermogensbeheerder hadden gekocht, eisen via de stichting vergoeding van de waardedaling.

Dividend

De beleggers voerden verder aan dat Wijs & Oostveen ten onrechte dividend uitkeerde aan zijn aandeelhouders. Dit zou volgens de beleggers kunnen betekenen dat de vermogensbeheerder niet meer in staat is het waardeverlies van de beleggingen te compenseren. De stichting liet daarom beslag leggen op woningen en bankrekeningen van directieleden van Wijs & Oostveen.

De rechtbank oordeelt echter dat de stichting de vorderingen van beleggers onvoldoende heeft onderbouwd. Verder overweegt de rechtbank in haar vonnis dat de stichting weinig aannemelijk heeft gemaakt dat zij namens de beleggers een vordering heeft op Wijs & Oostveen.

Garantie

''Het enkele feit dat de door Lehman Brothers Holdings gegeven garantie vanwege het faillissement niet tot terugbetaling van de inleg leidt, is immers onvoldoende om aansprakelijkheid van Wijs & Oostveen aan te nemen'', aldus de rechtbank.

Wijs & Oostveen heeft aansprakelijkheid voor het waardeverlies van de beleggingen altijd afgewezen. De vermogensbeheerder stelt dat de 'notes' door Lehman Brothers zijn uitgegeven, en dat Wijs & Oostveen niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het faillissement van Lehman Brothers.