WASHINGTON - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten stond er in februari beter voor dan verwacht. De lonen stegen echter nauwelijks. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekendmaakte.

Vorige maand gingen er, exclusief de landbouwsector, 36.000 banen verloren, minder dan de krimp met 50.000 banen waar analisten in doorsnee op rekenden. In januari verdwenen er 26.000 banen. Dat zijn er zesduizend meer dan de aanvankelijk gemelde afname.

In de verwerkende industrie werden duizend banen gecreëerd, terwijl gerekend werd op een afname van 15.000 banen. In januari steeg het aantal arbeidsplaatsen in de sector met een herziene 20.000, waar eerder een toename met elfduizend werd gerapporteerd.

Bouw

De situatie in de bouw bleef slecht met het verlies van 64.000 banen. In januari werden 77.000 bouwvakkers ontslagen.

De lonen stegen gemiddeld met 0,1 procent, waar marktkenners het dubbele verwachtten. Het gemiddelde aantal gewerkte uren per week bleef vrijwel gelijk op 33,8.

Het ministerie maakte tegelijkertijd bekend dat het aantal werklozen in februari 9,7 procent van de beroepsbevolking bedroeg. Hier gingen marktkenners uit van 9,8 procent.