DEN HAAG - De besprekingen tussen Nederland, Groot Britannië en IJsland over terugbetaling van de Icesavetegoeden zijn zonder resultaat afgebroken. Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag gezegd.

Daarmee lijkt het onvermijdelijk dat het referendum over deze kwestie, zaterdag in IJsland, doorgaat. De IJslandse regering zei in een verklaring wel te hopen dat de gesprekken, 'op zijn vroegst volgende week', door zullen gaan.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën zijn er echter nog geen nieuwe afspraken gepland. "We zullen de uitkomst van het referendum eerst moeten afwachten."

Rente

De afgelopen dagen is er nog uitgebreid gesproken over de technische aspecten van de omstreden deal over terugbetaling. De Jager houdt er hoe dan ook aan vast dat de IJslanders Nederland 1,3 miljard euro terugbetalen.

Met welke rente en onder welke juridische voorwaarden, daarover kon gesproken worden. Voor de IJslanders maakt het een groot verschil of een driemaands- of een tienjaarsrente wordt genomen of de rente over tien jaar.

Het overstappen van de eerdere afspraak van een rentepercentage van 5,5 naar een variabele rente én het kwijtschelden van de schulden voor twee jaar, maakte de deal voor de IJslanders al 450 miljoen euro gunstiger.

Miljarden

IJsland beloofde na de ondergang van Landsbanki (en dochterbedrijf Icesave) in 2008 dat het alle tegoeden tot 20.887 euro zou betalen, volgens de EU-richtlijn voor depositogaranties. Nederland en Groot-Brittannië hadden spaarders het geld alvast voorgeschoten.

Het lijkt er echter op dat de meeste IJslanders tegen zullen stemmen. Zij hebben geen zin om op te draaien voor de ondergang van hun banken.

Door een grote terugval in de binnenlandse consumptie en investeringen kromp de IJslandse economie vorig jaar met 6,5 procent, zo bleek vrijdag uit nationale statistieken.