BRUSSEL - Er moet een Europees schuldagentschap komen dat de schulden van de eurolanden kan beheren en euro-obligaties kan uitschrijven. De Belgische premier Yves Leterme heeft daarvoor vrijdag gepleit in een aantal Europese zakenkranten.

Zijn voorstel moet een oplossing bieden voor crisissituaties zoals in Griekenland. Dat land dreigt door een torenhoog begrotingstekort het vertrouwen van de kapitaalmarkt kwijt te raken en daardoor de positie van de euro in gevaar te brengen.

Het plan van Leterme komt neer op een soort economische regering voor de eurolanden. Die zou niet alleen makkelijker de staatsschulden van deze landen kunnen financieren, maar ook eerder kunnen ingrijpen als nationale begrotingen dreigen te ontsporen.

Weerstand

Leterme houdt er rekening mee dat zijn voorstel op weerstand stuit, omdat nationale bevoegdheden overgeheveld moeten worden naar een gemeenschappelijke instelling.

Maar volgens de christendemocraat zijn de eurolanden in de praktijk ook tot solidariteit gedwongen doordat ze een gezamenlijke munt hebben. ''Het is beter dit proces te controleren.''