AMSTERDAM - De SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, heeft een bekende waarzegger aangeklaagd die beleggers zes miljoen dollar (4,4 miljoen euro) uit de zak heeft geklopt.

Sean David Morton, die zichzelf betiteld als 'America’s Prophet' maakte investeerders wijs dat hij koersbewegingen kon voorspellen.

De investeerders stopten hun geld in de Delphi Investment Group, het bedrijf dat Morton samen met zijn vrouw Melissa beheert. Volgens de aanklacht begonnen de oplichtingspraktijken van de helderziende in de zomer van 2006. Morton vertelde beleggers dat hij zijn bijzondere gaven in zou zetten om zijn medewerkers van tips te voorzien.

Voorspellingen

Via nieuwsbrieven, zijn website en praatjes in een nationale radioshow gaf Morton bekendheid aan zijn paranormale capaciteiten. Een van zijn beweringen luidde: "Ik heb alle hoogte- en dieptepunten van de markt juist voorspeld, inclusief de exacte data voor de stijgingen en dalingen van de afgelopen 14 jaar."

"Mortons zogenaamde psychische krachten waren niets meer dan een leugen om investeerders te lokken en hun geld te stelen", stelt George Canellos van de SEC.

Weggesluisd

De beurswaakhond neemt aan dat de man investeerders vertelde dat hij hun kapitaal in buitenlandse valuta zou steken. In werkelijkheid belegde hij slechts de helft van de gelden daadwerkelijk. De rest van het geld werd weggesluisd naar onder meer het Prophecy Research Institute, de religieuze organisatie van de Mortons.

De waarzegger zou meer dan 100 beleggers zover hebben gekregen kapitaal te storten in de Delphi Investment Group.