Wekelijks een overzicht van de opmerkelijkste innovaties en start-ups in Innovatie 360. Deze week: loungen in het ziekenhuis, Inbox2, Buzrr, WeTransfer en de Human Car.

In samenwerking met Idealize, platform voor creatieve bedrijfsideeën.

Veel mensen hebben minstens twee email-accounts in bezit. Bijvoorbeeld één van Microsoft Outlook, Gmail of Hotmail. Jarenlang kon je echter niet alle accounts tegelijk inzien: je moest verschillende schermen openen op je pc.

Het Nederlandse Inbox2 heeft daar nu verandering in gebracht: beheer niet alleen je email-accounts, maar ook sociale netwerken als Facebook en Twitter, op één centrale plek. Oprichter Khuram Hussain gaat in een interview dieper in op de voordelen en ook de ambities van de start-up.

Wat is populair op Buzz?

Eén van die email-accounts, Gmail, bevat sinds een maand ook het onderdeel Buzz: met deze applicatie kunnen gebruikers online onder andere status updates, foto’s, video’s en conversaties delen.

Maar hoe kom je erachter wat de populairste topics zijn op Google’s sociale netwerk? Dennis Hettema maakte dit deze week inzichtelijk met Buzzr, een site waar je trending topics kunt inzien. De Nederlander vertelt meer in een vraaggesprek.

Simpel bestanden versturen

Zijn met Inbox2 en Buzrr alle ongemakken online dan verdwenen? Nee, bij lange na natuurlijk niet. Tot voor kort was het bijvoorbeeld ook niet mogelijk om heel snel en simpel bestanden te versturen: je moest je eerst registreren en eenmaal ingelogd, bleek bijvoorbeeld je bestand te groot te zijn.

WeTransfer, opgericht door Bas Beerens en Nalden, neemt die obstakels voor een groot deel weg. Beerens bespreekt onder meer het businessmodel van de site.

Loungen in het ziekenhuis

Van de offline innovaties licht Idealize ten eerste een idee van designbureau Priestmangoode uit. De Londenaren signaleren het probleem dat ziekenhuizen kampen met ruimtetekort en het bieden van voldoende kwaliteit aan de patiënt.

Priestmangoode denkt beide problemen te kunnen oplossen door het inrichten van ziekenhuiszalen met loungehoeken, die verstelbare stoelen en persoonlijke bergruimte bevatten.

De HumanCar

Ook werd vorige week de eerste proefrit gedaan met de HumanCar, een elektrische auto waarmee je roeiend kan rijden. Veertig jaar geleden liep wetenschapper en technicus Chuck Greenwood al met het idee in zijn hoofd om een auto te fabriceren, die functioneert dankzij mensenkracht.

Vastzittend in een file in Silicon Valley, verwonderde hij zich over de vele zwaarlijvige automobilisten om zich heen. Daar was winst te halen. Nu, na verschillende concepten uitgetest te hebben, is de ‘HumanCar’ er dan eindelijk.