DEN HAAG - Nederland is niet betrokken bij een reddingsoperatie voor het in financiële nood verkerende Griekenland. Als er hulp van buitenaf zou komen, kan dat wat Nederland betreft nooit in de plaats komen van ''hard en snel'' ingrijpen door de Grieken zelf.

''Ik verzeker u dat er door Nederland op geen enkele manier beslissingen zijn genomen om Griekenland financieel te ondersteunen'', schrijft minister Jan Kees de Jager donderdag aan de Tweede Kamer.

Volgens Nederland is het aan Griekenland zelf om maatregelen te nemen zodat het enorme begrotingstekort wordt weggewerkt.

Structureel

In de ogen van De Jager heeft Griekenland jaren achtereen op te grote voet geleefd en heeft het land structureel meer uitgegeven dan aan belastinginkomsten werd binnengehaald. ''De onrust op de financiële markten toont aan dat deze situatie niet houdbaar is.''

In de Tweede Kamer waren grote zorgen na mediaberichten over een op handen zijnde reddingsoperatie, waarbij Nederland betrokken zou zijn. De Kamer vindt dat er geen euro belastinggeld naar Griekenland mag.

IMF

De Griekse regering sluit niet uit dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om financiële steun zal worden gevraagd bij het terugdringen van het overheidstekort. Dat liet een woordvoerder van de regering donderdag weten.

''Het is een mogelijkheid die niemand kan uitsluiten'', zei de woordvoerder aan de vooravond van bezoeken van de Griekse premier George Papandreou aan zijn Duitse ambtgenoot Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy.

Steun

Bij die bezoeken gaat Papandreou op zoek naar steun voor de bezuinigingsoperaties die hij in de afgelopen weken heeft aangekondigd.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times is Griekenland bereid bij het IMF aan te kloppen, als Europese landen niet met voldoende steun over de brug komen. Griekenland zou vooral de toegang tot betaalbaar krediet gegarandeerd willen krijgen.

Zie ook: dossier eurocrisis