AMSTERDAM - Duitse politici hebben een manier bedacht waarop Griekenland aan geld kan komen. Het land zou een paar onbewoonde eilanden van de hand kunnen doen, zo blijkt uit citaten waarover de krant Bild bericht.

Niet alleen land, maar ook historische gebouwen en kunstwerken komen volgens CDU-lid Josef Schlarmann en Frank Schaeffler van de partij FDP in aanmerking voor verkoop.

“Partijen met schulden moeten alles verkopen wat ze hebben om hun crediteuren te kunnen betalen”, zegt Schlarmann in een interview met de Duitse krant. “Griekenland bezit gebouwen, bedrijven en onbewoonde eilanden, die allemaal ingezet kunnen worden voor het afbouwen van de schulden.”

Acropolis

“Griekenland moet eigendommen verkopen, bijvoorbeeld eilanden”, zegt ook Schaeffler. De twee politici zien ook wel iets in de verkoop van het Parthenon en de Acropolis.

Woensdag kondigde Griekenland nieuwe bezuinigingsmaatregelen aan. De plannen moeten nog eens 4,8 miljard euro opleveren.

Het land bevriest de pensioenen en schroeft verschillende belastingen op. De Griekse overheid hoopt met de maatregelen in een goed blaadje te komen bij de Europese Unie.

Acties

Vakbonden hebben al nieuwe acties aangekondigd. Vanaf vrijdagmiddag leggen ambtenaren het werk neer. Bovendien wordt er voor volgende week mogelijk een 24-uursstaking op touw gezet.

Eerder blokkeerden vakbondsleden de Griekse aandelenbeurs, werden scholen en overheidsgebouwen gesloten en het openbaar vervoer grotendeels platgelegd.

Zie ook: dossier eurocrisis