UTRECHT - Fortis Bank Nederland heeft vorig jaar een nettowinst van 406 miljoen euro behaald. De ruime winst is vooral te danken aan bijzondere baten. Dat maakte de bank, die wordt samengevoegd met ABN Amro, donderdag bekend.

Fortis ontving 362,5 miljoen euro uit de afwikkeling van een dochterbedrijf. Ook kreeg het nog 16 miljoen terug uit beleggingen bij de Amerikaanse fraudeur Bernard Madoff.

De operationele winst kwam een stuk lager uit, op 27 miljoen euro. In 2008 bedroeg het bedrijfsresultaat nog 604 miljoen euro.

De inkomsten stonden volgens Fortis onder druk door hevige concurrentie op de spaarmarkt en mindere resultaten bij het bankieren voor vermogende klanten en bij het zakenbankieren. Vermogensbank MeesPierson leed zelfs een verlies van 11 miljoen euro.

Fragiel

Topman Jan van Rutte zei donderdag dat zijn bank goed heeft gepresteerd, gezien de moeilijke marktomstandigheden. Hij wees erop dat het economische herstel in Nederland, Europa en vele landen buiten Europa nog ''fragiel'' bleef.

In 2008 leed Fortis een nettoverlies van liefst 18,5 miljard euro. Dit kwam door een afschrijving van 17,7 miljard euro nadat het Belgische moederconcern zich had verslikt in de overname van onderdelen van ABN Amro. Fortis Bank Nederland is in handen van de Nederlandse staat gekomen.

Van Rutte verwacht dat de integratie met ABN Amro een ''ingrijpende onderneming'' wordt. Het merendeel zal in 2012 zijn afgerond, aldus de topman. Dit jaar moet de ''technische'' scheiding van het voormalige moederconcern worden voltooid.