AMSTERDAM – Gerrit Zalm heeft geen moment overwogen om op te stappen als topman van ABN Amro. Tegenover het Financieele Dagblad zegt Zalm dat hij zag dat het stuk van de AFM rammelde en hij, nadat hij het had weerlegd, vertrouwen had in een goede afloop.

Zalm zegt geen wraakgevoelens te koesteren tegenover de AFM (Autoriteit Financiële Markten), nadat de autoriteit adviseerde dat Zalm niet kan aanblijven als topman van ABN Amro wegens zijn functioneren bij DSB Bank.

Zalm heeft voorzitter Hans Hoogervorst al een sms gestuurd om het meningsverschil te bespreken.

Oordeel

Volgens Zalm heeft de AFM een probleem en niet de topman zelf. Voor hem is het klaar, nu hij de goedkeuring heeft van Scheltema en De Nederlandsche Bank (DNB), dat de minister van Financiën De Jager bekrachtigd heeft.

Maandag werd bekend dat DNB positief oordeelde over het functioneren van Zalm; de AFM was echter tot een ander oordeel gekomen.

Confrontatie

De AFM is van mening dat Zalm te weinig de confrontatie heeft gezocht met de top van DSB. Ook zou Zalm op een aantal punten "onvoldoende deskundigheid" getoond hebben.

Professor Michiel Scheltema, die het onderzoek heeft bekeken, vond dat de beoordeling van de AFM heeft plaatsgevonden op ''een wijze die niet voldoende overtuigt''. Ook wees hij erop dat ''confrontatie'' bij DSB-topman Dirk Scheringa ''niet altijd de beste benadering'' is gebleken.