ATHENE - De Griekse regering heeft woensdag bezuinigingsmaatregelen aangekondigd die nog eens 4,8 miljard euro moeten opleveren.

De pensioenen worden bevroren en diverse belastingen gaan omhoog. De regering hoopt met de nieuwe maatregelen de Europese Unie ervan te overtuigen dat het land in staat is een bankroet af te wenden.

De btw gaat omhoog en de belasting op tabak en alcohol stijgt net zoals de accijns op benzine. Volgens een regeringswoordvoerder komt er een belasting op luxe goederen als jachten, juwelen en auto's die duurder zijn dan 35.000 euro.

Kerk

Grootgrondbezit wordt belast en ook de kerk ontkomt niet aan de maatregelen. Die moet belasting gaan betalen, niet alleen over haar bezittingen, maar ook over de inkomsten die zij haalt uit het commercieel gebruik ervan, dat tot nu toe niet werd belast.

Verder raken ambtenaren een deel van hun vakantietoeslag kwijt.

Schuld

Griekenland heeft een schuld van 300 miljard euro en een begrotingstekort van 12,7 procent, ruim viermaal zoveel als de 3 procent die de Europese Unie toelaatbaar acht. De maatregelen zijn nodig om het land en de economie te redden, zo zei premier George Papandreou tegenover journalisten.

Hij voegde eraan toe solidariteit te verwachten van de grote landen in de Europese Unie. Later deze week brengt hij bezoeken aan Duitsland en Frankrijk.

Euro

Griekenland stond onder sterke druk van Brussel drastische maatregelen te nemen. De problemen in Griekenland brengen de koers van de euro in gevaar. De bezuinigingen die de Griekse regering tot nu toe had aangekondigd, vond de Europese Unie niet ver genoeg gaan.

De voorzitter van het maandelijks beraad van de ministers van Financiën van de eurolanden, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, verwelkomde de nieuwe maatregelen die Athene woensdag aankondigde.

Griekenland is naar zijn zeggen nu geloofwaardig op weg om het begrotingstekort aan te pakken. Maar hij voegde er wel aan toe dat het nu aankomt op uitvoering van de maatregelen.

Duitsland

Duitsland zal Griekenland geen steun aanbieden tijdens de vergadering tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Giorgos Papandreou komende vrijdag in Berlijn. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse overheid woensdag laten weten.

Hij zei dat Duitsland de nieuwe besparingsmaatregelen van Griekenland toejuicht, maar dat het land ze zelf moet doorvoeren. Volgens de Duitse overheid zullen de stappen het vertrouwen wekken dat Griekenland vastberaden is om het begrotingstekort terug te brengen.

De euro, die dinsdagavond bij sluiting van de beurzen in New York 1,3606 dollar noteerde, steeg woensdagochtend naar 1,3670 dollar.

Zie ook: dossier Eurocrisis