ARNHEM - RWE, het Duitse energieconcern dat in Nederland Essent overnam, krijgt geen belang in de kerncentrale Borssele. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald.

Essent was voor de helft aandeelhouder van de kerncentrale in Borssele, toen Essent werd overgenomen door RWE.

De andere aandeelhouder van Borssele, het Zeeuwse energiebedrijf Delta, wilde niet dat Borssele in handen zou komen van een buitenlandse private onderneming. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer vond dat de kerncentrale in publieke handen moet blijven.

Verheugd

Een woordvoerder van Delta reageerde verheugd op het vonnis dat een eerdere gerechtelijke uitspraak bevestigt, maar wees er wel op dat over deze zaak ook nog een bodemprocedure loopt.

Een woordvoerder van Essent noemde het vonnis teleurstellend, maar kon nog niet aangeven of de onderneming in cassatie gaat.

Gemeenten

Toen RWE het Nederlandse Essent overnam, bleven de aandelen die Essent had in Borssele, achter bij de oorspronkelijke aandeelhouders van Essent, gemeenten en provincies. Delta, de andere aandeelhouder van Borssele is eveneens in publieke handen.

De uitspraak van het hof in Arnhem houdt in dat Essent in feite niet mag meewerken aan het overdragen van de aandelen in Borssele aan RWE. Delta verzette zich daartegen met een beroep op de statuten van de EPZ, de onderneming waarin Borssele is ondergebracht.