AMSTERDAM - De gemiddelde prijzen voor een hotelkamer zijn vorig jaar wereldwijd met 14 procent gedaald. In Nederland daalden de prijzen gemiddeld met 15 procent. Dat blijkt uit een index van hotelprijzen die boekingssite Hotels.com dinsdag heeft gepubliceerd.

Een hotelkamer was vorig jaar goedkoper dan in 2004, het jaar waarin de index voor het eerst verscheen. ''2009 was het jaar van de koopjes'', stelde president David Roche van Hotels.com.

In Nederland kostte een nacht in een hotel gemiddeld 98 euro. De duurste stad is Den Haag, waar een kamer in 2009 gemiddeld 109 euro per nacht kostte, 17 procent minder dan een jaar eerder. In Amsterdam liep de prijs met 16 procent terug tot 102 euro.

Moskou

In Europa daalden de prijzen gemiddeld met 13 procent. Uitschieter was Moskou waar zij met liefst 41 procent zakten.

Aan het eind van jaar vertoonde de markt enige tekenen van verbetering. In het vierde kwartaal van 2009 daalden de prijzen wereldwijd met 7 procent, terwijl in het eerste kwartaal de prijzen nog met 16 procent terugvielen.

Het lijkt erop dat 2010 het jaar wordt waarin een einde komt aan de prijsdalingen. Maar er zijn volgens Roche maar weinig hoteliers die aanzienlijke prijsstijgingen verwachten. ''Reizigers kunnen zich wederom instellen op een buitengewoon aantrekkelijk jaar.''