DEN HAAG - Telecomconcern KPN wil de komende tien jaar zijn energieverbruik fors terugdringen. Het bedrijf streeft voor 2020 naar een verlaging van 20 procent in vergelijking met het verbruik in 2005. Dit staat in een duurzaamheidsverslag dat KPN dinsdag heeft gepubliceerd.

KPN is al overgestapt op zuinigere technologie en heeft overtollige apparatuur uitgezet. Dat leverde een besparing van 5 procent op bij de netwerken, aldus het bedrijf. Het totale energieverbruik zal op korte termijn wel toenemen door groei in de datacenters.

Naast een verlaging van het verbruik zet KPN ook in op groene energie. In 2011 moet al het stroomgebruik in Nederland 'groen' zijn. Afgelopen jaar was dat 56 procent.

Vrouwen

KPN wil ook maatschappelijk verantwoord ondernemen door meer vrouwen in dienst te nemen, ook voor hogere functies. In 2009 was 19 procent van het hoger management vrouw, bij het middenkader ging het om 18 procent. Over vijf jaar moet 30 procent van het personeel vrouw zijn.

Alle inspanningen moeten ertoe leiden dat KPN in 2011 wordt opgenomen in de zogenoemde Dow Jones Sustainability Index. In deze wereldwijde lijst zijn ruim driehonderd beursgenoteerde bedrijven opgenomen die het best presteren op het gebied van duurzaam ondernemen.