Dames en heren uit de zakelijke wereld, ik ga u gratis en voor niets een sublíem boekhoudsysteem presenteren. Een systeem dat zelfs van bonnetjes-in-een-doos-chaoten de meest geordende ondernemers op het Westelijk halfrond maakt.

Benodigdheden

Hetgeen u nodig heeft is het volgende:

- Een doos bonnen. Want zonder ongeordende doos met bonnen en facturen, minder plezier. Het liefst zijn ze ook niet geordend op datum van binnenkomst of categorie.

- Een zelfgemaakt excelbestand, gecontroleerd door een boekhouder. Voor de zekerheid. We willen de Grote Boze Belastingmeneer natuurlijk niet écht boos maken.

- Een uitzicht op een rustgevend panorama, in mijn geval de besneeuwde Mont Blanc. Ik vermoed echter dat een poster van Manhattan of een uitzicht op de sloot in de achtertuin voor sommige mensen ook zal volstaan.

- Góed eten een drinken (Merlot en stokbrood met Roquefort, wat mij betreft) en góed gezelschap (familie en vrienden).

Uitvoering

En daar zaten we dan. Met onze van skischoenen bevrijde voeten op de salontafel, voor een knetterend haardvuur, te spitten door mijn bonnendoos. "Ik heb er weer één! Oh, maar dit is van februari! Nu klopt de nummering niet meer... Mag ik nog een wijntje?".

Het werd een soort boekhoudkundig kwartet voor skiërs. Wie zegt dat er geen uitbundige après ski cultuur is in Frankrijk? Boekhouden, dát is pas feest!

Resultaat

Na drie avonden was mijn bonnendoos leeg en mijn bonnenmap vol, geordend én verwerkt in mijn keurige nette excel bestand. Geen slapeloze nachten meer waarin ik droom achtervolgd te worden door Grote Boze Belastingmeneer, dit is veel leuker!

Hoe ik mijn vrienden en familie zover kreeg? Met een wazig verhaal over het nut van iets van elkaar leren en meer gezwets over "mochten zij ooit zelf iets willen beginnen". Ik vermoed echter dat dit totaal geen indruk maakte; hun betrokkenheid maakte wél indruk op mij.

Toen we onze met skisokken omhulde voeten van tafel haalden (het haardvuur werd te heet) en het voltooide bestand afsloten, concludeerden we: boekhouden is best leuk!

Sanne Nuij van Arnhem is directeur/ eigenaar van Plan T, een adviesbureau voor verandermanagement. Plan T biedt ook trainingen op het gebied van creativiteit en communicatie voor bedrijven én particulieren, alsmede coachingstrajecten.Voor meer informatie: www.plan-t.nl